Voordelen implantaten

Wanneer een tand of kies verloren gaat (waardoor er een gat in de tandenrij overblijft) komt vaak de vraag hoe dit het beste kan worden hersteld. De keuze bestaat meestal uit 4 mogelijkheden:

  •  de verloren tand of kies niet vervangen (bijvoorbeeld achter in de mond),
  •  een implantaat plaatsen als basis voor een nieuwe tand of kies,
  •  de aangrenzende tanden of kiezen gebruiken als pijlers voor een brug,
  •  een uitneembare plaatje maken, waaraan de ontbrekende tand of kies zit.

Voordelen van een implantaat

Het voordeel van een implantaat hangt sterk af van de diverse nadelen van de andere behandelmogelijkheden.

Voordeel ten opzichte van niets doen

Wanneer een verloren tand of kies niet wordt vervangen bestaat het risico dat de andere tanden gaan opschuiven of uitzakken. Wanneer een tand voor in de mond verloren is gegaan, is de esthetiek van het aangezicht ernstig in het geding en zal ook het spreken moeilijker gaan. Een implantaat gedragen tand of kies stabiliseert de rest van de tandenrij en herstelt de verloren functie en esthetiek.

Voordeel ten opzichte van een brug

Wanneer de tanden of kiezen naast het verloren gebitselement nog ongeschonden zijn (nog geen vulling aanwezig) is een implantaat meestal de te verkiezen oplossing voor het vervangen van de verloren tand of kies. De naburige elementen hoeven dan immers niet te worden beslepen om als brugpijler te kunnen dienen. Het beslijpen van een brugpijler veroorzaakt niet alleen verlies van gezond tandweefsel bij gave buurelementen, ook bestaat het risico dat er zenuwbehandelingen moeten worden uitgevoerd op voorheen nog gezonde gebitselementen.

Als de naburige gebitselementen grote vullingen hebben of reeds voorzien zijn van een kroon is het de vraag of ze nog gezond en sterk genoeg zijn om als steunpijler voor een brug te dienen.

Voordeel ten opzichte van een uitneembaar plaatje of frame

Iets wat uitneembaar is zal in de mond vaak aanvoelen als een hulpmiddel en niet als ‘eigen’. Ook zit het relatief los, waardoor het eten niet goed gaat. In het geval van een frameprothese zijn de ankers (metalen haakjes) soms zichtbaar wanneer u praat of lacht.

Een implantaat voelt, nadat de kroon of brug erop is bevestigd, volledig natuurlijk (van uzelf) aan. Indien technisch goed uitgevoerd zal een implantaat gedragen tand of kies moeilijk van echt te onderscheiden zijn.

CBI staat garant voor een uitermate patiënt vriendelijke behandeling Maak een afspraak

Maak een afspraak