Keramisch implantaat

Zwart-wit

Bent u op zoek naar een metaalvrije behandeling in uw mond. Tot op heden zijn vrijwel alle tandwortelimplantaten gemaakt van titanium. Maar wat nu, als u geen metalen in uw lichaam wilt en u streeft naar de meest 'natuurlijke' oplossing?

Er is sinds enige tijd (ongeveer 10 jaar) een goed en betrouwbaar alternatief voor titanium implantaten: Zirconia. Dit materiaal heet officieel zirconiumdioxide, en heeft in de oxide-vorm een kristallijne structuur (waardoor het geen stroom of warmte kan geleiden). Zirconia kende u misschien al als een heldere steen in sieraden (lijkt sterk op een diamant). Als materiaal voor een implantaat is Zirconia niet doorschijnend, maar heeft het een witte kleur zoals uw tanden. Er is inmiddels veel onderzoek naar gedaan, waardoor het nu betrouwbaar kan worden toegepast als tandwortelimplantaat. Doordat titanium implantaten al veel langer bestaan, hebben we hier verreweg de meeste ervaring mee opgedaan en zijn deze implantaten doorontwikkeld. Het is nog onzeker of Zirconia als implantaatmateriaal vanwege superieure eigenschappen de opvolger is van Titanium, of dat beide materialen naast elkaar zullen blijven bestaan als producten met ieder hun eigen indicatie. De toekomst zal dit moeten uitwijzen.

 

De behandeling

CBI Heerenveen is ruim 4 jaar geleden gestart met het toepassen van zirconia implantaten naast de gangbare titanium implantaten. Een van de meest toonaangevende implantaatfirma's (Nobel Biocare) heeft een zirconia implantaat toegevoegd aan zijn implantaat assortiment. Dit implantaat wordt NobelPearl genoemd. Het implantaat is geheel metaalvrij, zelfs de opbouw (de tand of kies) en het schroefje waarmee de kies wordt vastgemaakt op het implantaat zijn metaalvrij in het NobelPearl systeem. Veel andere type zirconia implantaten maken nog wel gebruik van metalen onderdelen op- of in het implantaat (interne schroefjes, boortjes, abutments).

Sinds ongeveer 5 jaar is de nieuwste generatie van zirconia implantaten op de markt verschenen, welke net als de modernere titanium implantaten een interne verbinding hebben met de kroon (in tegenstelling tot alle andere zirconia implantaatsystemen!), zodat deze bewegingsvrij en lekkagevrij in het implantaat wordt vastgegeschroefd. Dit is het eerste implantaat van zirconia, dat werkelijk gelijkwaardig zou kunnen presteren als de nieuwste en beste titanium implantaten. Zelfs de abutment schroefjes en ook de boortjes waarmee het implantaatbed wordt geprepareerd zijn van zirconia gemaakt, waardoor volledig metaalvrij wordt gewerkt en gerestaureerd en er geen enkel risico is op het in uw lichaam achterblijven van geringe metaalresten.

Dit veelbelovende implantaat (Z5-BL) van de Zwitserse firma Z-SYSTEMS is nu eindelijk ook in Nederland beschikbaar. Het CBI Heerenveen werkt als enige met dit superieure zirconia implantaat.

Als implantaatmateriaal is zirconia nog iets sterker dan titanium (alhoewel zirconium en titanium heel gelijkwaardige metalen zijn) en het is dus wit van kleur in plaats van zwart-grijs. Daarnaast  verschillen de materialen ook op andere punten. Door verdere verbeteringen van de materiaal samenstelling en -bewerking zijn de zirconia implantaten die wij gebruiken inmiddels voor vrijwel iedere behandeling geschikt en treedt aan het oppervlak van deze generatie implantaten ook na lange tijd beslist geen slijtage op. Bij sommige behandelingen biedt het gebruiken van zirconia grote voordelen. Vaak is het een kwestie van persoonlijke voorkeur of emotie die tot een keuze leidt.

 

De voordelen

Een Zirconia implantaat heeft de volgende voordelen:

 • Het tandvlees reageert beter op dit materiaal dan op titanum, dus mooier tandvlees (betere doorbloeding van het tandvlees, minder ontstekingscellen, minder terugtrekken van tandvlees op lange termijn)
 • Door de betere hechting aan het tandvlees is de kans op infectie rond het implantaat kleiner
 • Door de witte kleur is de kans op doorschemeren van het implantaat (bij dun tandvlees of terugtrekkend bot) afwezig
 • Wanneer het tandvlees of het bot zich in de toekomst toch iets terugtrekt en de rand van het implantaat juist zichtbaar wordt, houdt het een natuurlijk aspect vanwege de witte kleur
 • Geen metaal in uw lichaam, geen stroomgeleiding, geen oxidatie 
 • Door slijtage en corrosie kunnen micropartikels losraken van titanium implantaten, welke mogelijk nadelige effecten in uw lichaam zouden kunnen veroorzaken (oxidatieve stress, immuun activatie, versleping van titanium naar de nieren of lever). Deze micropartikels komen volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken bij zirconia implantaten niet voor.

 

De nadelen

 • Het implantaat moet wat langer vastgroeien, voordat er een tand of kies op kan worden aangebracht. Zo duurt het 4-6 maanden in plaats van 2-3 maanden, voordat het implantaat geschikt is voor het erop aanbrengen van een tand of kies
 • Veel tandartsen en tandtechnici zijn nog niet zo vertrouwd met het werken met deze implantaten, waardoor u niet overal terecht kunt voor het maken en plaatsen van de tand of kies op het implantaat. Dit kan een reden zijn om, nadat uw implantaten zijn vastgegroeid, ook de suprastructuur (de tanden, kiezen, etc) bij het CBI te laten maken
 • Het implantaat is niet in elke diameter beschikbaar, waardoor het niet overal kan worden geplaatst Inmiddels wel!
 • De implantaten van Zirconia zijn veel korter op de markt, waardoor de technische ontwikkeling van Titanium implantaten gemiddeld een stukje verder is. Dit geldt niet voor het Z5-BL implantaat van Z-Systems 
 • Met Zirconia bestaat minder lang ervaring dan met Titanium, inmiddels ontstaan nieuwe inzichten, technieken en toepassingen van zirconia implantaten (zoals immediaat implanteren, kliksystemen voor onder een kunstgebit, tijdelijke opbouw direct na het implanteren aanbrengen), welke we met titanium implantaten al jaren hebben. Lange termijn succes resultaten hebben we hierdoor met zirconia systemen nog (te) weinig, om met zekerheid te stellen dat deze implantaten even goed of beter zijn. De zirconia implantaatsystemen waarmee het CBI werkt (NobelPearl en Z5-BL) zijn inmiddels 5 jaar in deze vorm op de markt en functioneren uitstekend.

 

Meer informatie

CBI Heerenveen is gespecialiseerd in zowel gangbare als complexe en innovatieve tandvervangingen. Wanneer u persoonlijke aandacht en de beste zorg wilt, kiest u voor CBI Heerenveen. Wilt u met ons kijken naar de mogelijkheden van een metaalvrije behandeling? Neem dan contact op voor een kennismaking!

 

 

Z-Systems: Z5-BL, conical connection, ceramic internal screw

NobelPearl, flat connection, plastic internal screw

 

CBI staat garant voor een uitermate patiënt vriendelijke behandeling Maak een afspraak

Maak een afspraak