Het maakt wel uit

LOURENS J.C. – voorjaar 2010
KWESTIE VAN KIEZEN

Ziek zijn is niet een vereiste voor een operatie. Er zijn vele redenen om te besluiten een electieve – niet spoedeisende – operatie te ondergaan.
Langdurige ongemakken kunnen vaak relatief eenvoudig worden verholpen door een chirurgische ingreep. Veel mensen lopen al een tijd rond met een specifieke klacht over hun lichaam. Wanneer zo’n klacht het dagelijkse leven negatief beïnvloedt, is het zeker de moeite waard te informeren naar de behandelopties, en het gewenste resultaat tegen de nadelen af te wegen.
Anno nu is het zeker geen schande om een ingreep te ondergaan ter behandeling van iets wat je heel graag anders zou hebben. Omdat het om een operatie gaat, waarbij je (tijdelijk) de integriteit van je lichaam verstoort, is er geen plaats voor een impulsief of lichtvaardig besluit. Maar het informeren naar en het afwegen van voor en nadelen zou ik iedereen aanraden. Soms verschaft een operatie daadwerkelijk toegevoegde waarde aan je leven en zijn de bezwaren en mogelijke risico’s goed te overzien.
En het maakt niet uit of het gaat om het verhelpen van ernstig snurken, het weghalen van die luide knap in je kaakgewricht tijdens het eten, het niet meer overmatig bloot lachen van je tandvlees, het corrigeren van je te prominente (of juist te kleine) kaak, of het herstellen van je stralende lach met een niet van echt te onderscheiden tandenrij. Gezondheid is immers zo veel meer dan niet ziek zijn.
Het maakt wél uit door wie je je laat informeren en uiteindelijk laat behandelen. Want het gaat om je eigen gezondheid. En wat is er nu belangrijker dan dat?

Wouter Kalk

CBI staat garant voor een uitermate patiënt vriendelijke behandeling Maak een afspraak

Maak een afspraak