Herstel tandenrij simpel?

LOURENS J.C. - zomer 2009
TAND OM TAND

Het kan iedereen overkomen. Valpartij met wielrennen, een hockeystick, een val op het ijs. In Heerenveen, de stad van sporters, zie ik vaak mensen die zo met een gezond gebit toch een tand zijn kwijtgeraakt. Soms is het ongeluk al jaren geleden gebeurt, maar begeeft de tand het uiteindelijk alsnog ondanks diverse behandelingen. Het is natuurlijk vreselijk om een voortand te moeten missen.
Een nieuwe tand of kies op een implantaat, je hoort het veel om je heen. Het klinkt simpel, maar is het dat ook? In een gunstige situatie tegenwoordig wel. Maar soms is de uitgangsituatie waar iemand mee komt niet ideaal. Dit kan komen door twee type factoren. Factoren die bij je horen en ongunstige factoren waar je wat aan kunt doen. Ontstekingen van het tandvlees, van de tandkas of de tand zelf komen veel voor. Deze ontstekingen veroorzaken problemen bij implantaten. Soms betekent dit dat het aanbrengen van implantaten in de kaken de afronding vormt van een algehele opknapbeurt in de mond. Ook roken en een slechte mondverzorging zijn bekende risicofactoren. Een gezond gebit staat garant voor minimale kans op problemen en een optimaal resultaat.
Als uw gebit gezond is, is een doorverwijzing naar een specialist op zijn plaats. Hier zal vervolgens de situatie in uw mond worden beoordeeld. Het accent ligt dan op het samen kiezen van de voor u optimale behandeling. Hoe worden de implantaten geplaatst, welk type implantaat is het meest geschikt, wanneer wordt de tandenrij hersteld? Dergelijke keuzes worden mede bepaald door factoren die van invloed zijn op het eindresultaat. Bijvoorbeeld de plaats van de ontbrekende tand(en), de stand van de andere tanden, de vorm van de kaak, de kwaliteit van het bot, het type tandvlees, hoe iemand lacht en noem maar op. Een goede implantologische behandeling is een kwestie van specialistisch maatwerk, waarbij natuurlijk ook uw eigen wensen nadrukkelijk moeten worden afgewogen tegen de technische mogelijkheden.
In gunstige situaties is de optimale behandeling tegenwoordig soms verassend simpel en doeltreffend. Een korte poliklinische ingreep. Geen langdurig traject, maar alles in één behandeling. Twee voorbeelden: een slechte voortand wordt getrokken en wordt direct vervangen door een tand op een implantaat. U mist al lange tijd rechtsboven enkele kiezen en krijgt zonder te snijden (uiterst secuur) implantaten in de kaak aangebracht, waarop direct de (vooraf in het laboratorium gemaakte) nieuwe kiezen worden vastgezet. Kortom: in een gezonde mond kan in de juiste situatie een onderbroken tandenrij snel en met minimaal ongemak worden hersteld.


Wouter Kalk

CBI staat garant voor een uitermate patiënt vriendelijke behandeling Maak een afspraak

Maak een afspraak