Cursusaanbod & lezingen

De Startende Implantoloog 2023 - Wegens succes herhaald!

Programma
De cursus is gericht op het verkrijgen van essentiële basiskennis op het gebied van de implantologie. Wat komt er allemaal bij kijken om implantoloog te worden? Wat voor commitment vraagt dit? Welke inmplantaatsystemen kan ik uit kiezen? Welk onderwijs is er beschikbaar, welke opleidingen kan ik volgen?
 
Sprekers: Wouter Kalk, Jobine te Poel, Linde van Groningen, Erik Baas
 
Datum: 7 oktober 2023, 10.00-17.00 u
Locatie: Kasteel de Wittenburg, Wassenaar
Voor meer informatie klik op deze link

 

 

Roadshow NVOI 2023

Digitale prothese: 'misfit of benefit?'

De digitalisering in de tandheelkunde gaat steeds verder. Een intraorale scan voor een implantaatgedragen kroon of brug is inmiddels heel normaal. Maar hoe ver zijn we in de edentoprothetiek. Hoe zit het nu met een flitsprothese, wat is de kwaliteit van een digitaal vervaardigde prothese, moet je dit frezen of printen. En kun je al een edentate kaak digitaal registreren met een intraorale scan? Dit en veel meer vragen zullen beantwoord worden door drie zeer goed ingevoerde professionals, met eider een geheel eigen invalshoek.

Sprekers: Germen Versteeg (tandprothetist), Willem Thole (tandtechnicus) en Paul van Eekeren (tandarts)
Data en lokaties:  6 juni 2023, Van der Valk Zwolle, 20 juni Van der Valk Haarlem, 27 juni Van der Valk Tilburg
Voor meer informatie en aanmelden klik op deze link

 

Masterclass DTX Studio Implant - 3D planning, guided & navigated surgery 2023

Computersimulatie van implanteren als diagnostisch hulpmiddel bij behandelplanning en voor optimale plaatsing van implantaten met behulp van ‘guided surgery’ of met beeldnavigatie (X-Guide)
Inbegrepen hands-on training 3D planning in DTX software en skills-lab NobelGuide en beeldnavigatie met X-Guide

Docenten: W.W.I. Kalk (kaakchirurg CBI), J. Van Meurs en B. de Groot (NobelBiocare)
Cursusdata: 14 juni, 18 oktober 2023
Locatie: Eindhoven of Zwolle
Max. aantal deelnemers: 10-15

 

 

CBI Heerenveen lustrumsymposium. Nieuwe inzichten op het gebied van prothetiek, succesvolle therapie voor peri-implantitis, digitaal plannen & navigatie en nieuwste implantaat-ontwerpen en materialen

Vanuit het CBI organiseren we een symposium voor al onze verwijzers en voor collega specialisten uit de regio. De implantologie is een zeer dynamisch werkveld, waarbij na een periode van verbreding en verfijning van de toepassing van implantaten, nu een periode is aangebroken waarin oude dogma's worden verlaten en waarin de problemen welke we als klinicus mee worden geconfronteerd, systematisch worden voorkomen of verholpen. We willen graag met u delen welke grote en zeer positieve ontwikkelingen er de afgelopen periode allemaal zijn geweest en wat voor invloed dit heeft op onze samenwerking met u. 

  • De tissuelevel implantaten staan bekend om hun geringe gevoeligheid voor ontsteking en botverlies, maar missen de prothetische mogelijkheden van bonelevel implantaten. Problemen van weefselverlies rondom implantaten, willen we natuurlijk voorkomen. Door slechts kleine details en het gebruikmaken van de juiste materialen en technieken in de prothetische fase kan het optreden van onnodige schade aan de weefsels worden voorkomen en kunnen op de lange termijn vervelende complicaties worden voorkomen. Onder andere het one-time abutment zal de revu passeren.
  • Naast metalen implantaten (titanium) zijn al enige jaren keramische implantaten van zirconia op de markt. De problemen met de eerste generatie zirconia implantaten van 15 jaar terug, blijken verholpen in de huidige generatie zirconia. Inmiddels is naast de one-piece implantaten ook een gebruiksvriendelijker 2-fase systeem in zirconia beschikbaar. Wat zijn de mogelijke voordelen van zirconia, waar liggen nog de berperkingen. Is 'biologisch' implanteren zweverig of vooral zeer vooruitstrevend?
  • Een nieuwe generatie implantaten is op de markt gekomen, welke na slechts één keer boren a-traumatisch worden geplaatst. Deze implantaten hebben een one-time abutment workflow, waardoor u voortaan ook bij bone-level implantaten toch op tissue-level kunt werken. Wat zijn de grote voordelen hiervan?
  • Na 3D-planning op basis van een ConeBeamCT en een intraorale scan kan deze virtuele planning nu ook worden overgebracht naar de mond met beeldnavigatie. Voorheen werd dit gedaan met een dwingende boormal (Guided Surgery). Met beeldnavigatie wordt geïmplanteerd op basis van 'real time feedback' met behulp van de X-Guide. CBI Heerenveen werkt als eerste in de BeNeLux nu sinds 4 jaar volgens deze techniek. Weten hoe het werkt?
  • Peri-implantitis, de ontsteking van weefsels rondom implantaten, is helaas een regelmatig optredend probleem. Een universele en voorspelbaar succesvolle therapie is helaas nog niet voorhanden. Met name het goed reinigen van een in de kaak geïntegreerd implantaat lijkt onderdeel van het probleem. Hoe verwijder je micro-organismen uit de miscroscopische porositeiten en groeven van een implantaat, zodat de infectie wegblijft? Mechanisch reinigen of polijsten veroorzaakt vrije nanopartikels van titanium in de weefsels, met vervelende consequenties. Chemisch reinigen of laserbehandeling levert vaak evenmin voorspelbare goede resultaten. Konden we het implantaat maar voorzien van een geheel nieuw implantaat-oppervlak.... Dit is geen wens meer, maar realiteit! Hiervoor is iets ontwikkeld, de GalvoSurge, waarbij met behulp van anodisering het implantaat-oppervlak wordt gedecontamineerd en in nieuwstaat teruggebracht zonder het oppervlak te wijzigen of beschadigen.
Sprekers: Walter van Breda (specialist prothetische tandheelkunde, verwijspraktijk Antwerpen, docent KU Leuven) W.W.I. Kalk (MKA-chirurg NVOI-implantoloog CBI), Pieter Avontroodt (tandarts-implantoloog NVOI paropraktijk Paro Breda)
Datum:  2 juni 2023 (middagsymposium)
Locatie: Heerenveen, Tjongerschans (Abe Lenstra zaal)
Max. aantal deelnemers: 85, plaatsen beschikbaar
Aanmelden: zie onderaan de pagina.

 

Casusbespreking CBI Heerenveen

Presentatie van diverse behandelingen. Bespreking van casuistiek in multidisciplinaire setting.
Door: W.W.I. Kalk (kaakchirurg-implantoloog CBI), G.J.van der Laan (tandarts prothetist CBI), B. van Zetten (tandarts edento-prothetist CBI), A.Y. Meijer (gedifferentieerde DA tandarts), P.van Rijn (tandarts-prothetist)
Datum: 29 november 2022, februari 2023, nieuwe datum volgt
Locatie: Polikliniek MKA Tjongerschans, route 79
Max. aantal deelnemers: 20
Aanmelden: zie onderaan de pagina

Meld je hieronder aan voor een cursus

CBI staat garant voor een uitermate patiënt vriendelijke behandeling Maak een afspraak

Maak een afspraak